Сакральний зміст української автокефалії

СПІЛКУВАННЯ СВЯТОГО ДУХА В УКРАЇНІ: БОГОСЛОВСЬКЕ ОБҐРУНТУВАННЯ АВТОКЕФАЛІЇ
Диякон Микола Денисенко, клірик Православної Церкви в Америці

хрещення київської руси україни упц кп

Я сподіваюся, що читачі розглянуть переваги богословського обґрунтування автокефалії і побачать Православну Церкву в Україні такою як вона є: багатостраждальним тілом, що зберігає вірність Христу, шанує своїх Святих і послідовно відгукується на дар Духа, який їй був даний. Це є справжня автокефальна Церква, яка має можливість робити свій внесок в розбудову України і посилювати спілкування з іншими Помісними Церквами в світовій православній родині.
...
Православні українці дали вселенській Православній Церкві чисельних мучеників.[26] Особливо доречно згадати про явище сучасного мучеництва – це Святі, які уподібнились Христу і добровільно віддали своє життя у часи більшовицького ярма, холодної війни та турбулентностей на рубежі двадцять першого століття.[27] У цьому сенсі ми повинні також враховувати безліч невідомих мучеників: духовенство та мирян, які померли в ім’я Христа, чиї імена відомі лише їх родинам або друзям, а також Богу. Я навіть стверджував би, що Голодомор, спричинений сталінською політикою колективізації і розкуркулення в 1932-33 роки забезпечив критичну масу невідомих мучеників, які ніколи не будуть зображені на іконостасах, але які втратили життя, у тому числі через свою відданість Христу і Його Церкві.[28]

Оскільки християнство продовжує шанувати традицію хрещення кров’ю, мученики не тільки вступали у завіт із Триєдиним Богом, але й демонстрували свою вірність цьому завіту у різних регіонах сучасної України. Добровільне прийняття смерті через вірність Богу є ознакою здорового християнства, яке укорінене в божественній благодаті, яку Бог дарував Церкві.[29] Поняття сакраментальності автокефалії є цілком гіпотетичним, але якщо воно могло б стати реальністю, послідовний прояв християнського мучеництва серед православних українців був би одним з найпереконливіших покажчиків існування автокефалії. Церква, яка виживає попри постійний прояв сил аду в цьому світі і при цьому продовжує збудовувати Тіло Христове, є міцно вкоріненою у свідоцтві мучеників. Тільки час покаже, чи є українське мучеництво лише кровопролиттям і смертю, або ж воно є стійким свідченням про Христа посеред хаосу, який почався в Києві в листопаді 2013 року і продовжується в деяких районах Східної України в 2015 році. Якщо події Майдану, російської анексії Криму і війни в східній Україні є саме такого порядку, сучасне свідчення буде виглядати по-іншому, аніж у минулому, але воно все одно здійснюється за давньою парадигмою.

Докладніше:
https://risu.org.ua/ua/index/monitoring/religious_digest/72137/

https://oleg-leusenko.livejournal.com/9897456.html

хорошоплохо (никто еще не проголосовал)
Loading...Loading...

11 Авг 2018


Leave a Reply